Son Yazılar
Anket
Hizmetimizden Memnun musunuz?
  • Çok memnunum
  • İdare eder
  • Daha iyi olabilir

ÜÇ AYLARDAN İSTİFADE

ÜÇ AYLARDAN İSTİFADE

                                             ÜÇ AYLARDAN İSTİFADE

ÜÇ AYLAR, insanın Allah’a en yakın olabileceği, O’nun engin rahmetine liyakat kesbedebileceği, günahlarından sıyrılıp kalb ve ruh ufkunda seyahat edebileceği kutlu zaman dilimleridir.
Zaten nefsin tezkiyesi, ruhun terbiyesi ve kalbin tasfiyesi açısından insanın her sene mutlaka böyle semavî bir rehabilite sürecine ihtiyacı vardır.
📌İşte bu mübarek zaman dilimleri böyle bir rehabiliteyi gerçekleştirme adına çok önemli vesilelerdir.
📌İnsanın bu yümünlü vakitlerde bedenî ve nefsanî ağırlıklardan sıyrılıp belli bir ufka yükselerek belli bir seviyeyi yakalayabilmesi en başta ciddi bir tefekkürü gerektirir.
📌Ancak bunu yaparken o, kalb ve ruhunu da sürekli mâneviyata açık tutmalıdır.
📌Yani mü’min, bu aylarda bir taraftan iman ve Kur’ân’a dair meseleleri akıl ve zihin melekelerini kullanarak müzakere yoluyla anlamaya çalışırken, diğer yandan da üzerine sağanak sağanak yağan mâneviyat ve ışık yağmurunu yudum yudum içine çekmeye çalışmalıdır.

Şimdiye kadar pek çok insan,kendi ufku itibarıyla bu zaman dilimleriyle alâkalı nice güzel söz söylemiş, nice güzel beyanda bulunmuş,gündüz ve gecesiyle bu ayların mü’min hayatına kazandıracağı nice güzelliklere dikkat çekmiştir.
📌Hazine kıymetindeki bu eserlerin karşılıklı okuma yoluyla kelime kelime üzerinde durulup tahlil edilmesi, müzakere metoduyla sindirilip içselleştirilmesi, bu ayların insana kazandıracağı vâridât ve füyûzâtı anlama ve duyma adına çok önemlidir.
📌 Evet, üç aylarla alâkalı yazılanlardan tam istifade edebilmek için sığ ve sathî bir okuyuş tarzından uzaklaşıp, mevzuun derinliklerine açılmasını bilmek gerekir.
📌Bu duygu ve düşünce geliştirilmediği sürece okunup dinlenenlerden hakkıyla istifade etmek mümkün olmayacaktır.

ÜÇ AYLARIN kendine mahsus güzelliklerini ve insan gönlüne akseden zevk ve lezzetlerini kâmil mânâda duyup tadabilmek için daha baştan bunların “GANİMET AYLARI ” olduğunun bilinip takdir edilmesi, arkasından da saniyesi zayi edilmeksizin gece ve gündüzüyle ciddi şekilde değerlendirilmesi gerekir.
AZİM ve KARARLILIKLA geceleri kalkıp Cenâb-ı Hakk’a teveccüh etmeyen ve gece vâridâtını yudumlamayan bir kişinin,dile getirilen güzellikleri derinliğiyle hissedip onların tadına varması mümkün olmaz.
Evet, İNSAN CİDDİ BİR METAFİZİK GERİLİM İÇİNDE BU AYLARA GİRMEZ,ciddi bir kulluk şuuruyla kendini ibadete vermez ve işin içine salmazsa, bu bereketli zaman parçalarının ifade ettiği mânâlar bardaktan boşanırcasına yağıp dursa da onun nasibine bir şey düşmez.
HATTA o, başkalarının en harikulâde ifadelerini kendi idrak ve istidadının mihengine vurur da onları bir lüks ve fantezi olarak değerlendirebilir ya da o çok canlı ve parlak sözler, onun nazarında cansız bir ceset gibi sönük kalır.
ÖYLE ki bu mevzuda ne İbn Recep el-Hanbelî’nin bamteline dokunan ifadeleri ne de İmam Gazzâlî Hazretleri’nin yüreklere aşk u heyecan salan sözleri onun gönlünde bir aks-i seda bulur.
♻️“Acaba bu adamlar ne söylüyor ki!” der, geçer gider.Çünkü bir sözün tesiri adına,söylenilen sözün kıymeti kadar, muhatapların bakış açısı, niyeti, idrak ve sinelerinin o meseleye açık oluşu da önem arz eder.
📌Evet, bu mübarek günlerin tepemizden aşağıya sağanak sağanak boşalttığı vâridatı duyabilmek,
öncelikle ona inanıp TEVECCÜH ETMEYE bağlıdır.
Zira teveccühe teveccühle mukabele edilir.Siz bu ayların ruh ve mânâsına teveccüh etmezseniz onlar da size kapılarını açmaz.
📌Bu itibarla insan meseleyi öyle sahiplenmeli ki âdeta Recepleşmeli,Şabanlaşmalı ve Ramazanlaşmalıdır.
Evet, bu kutlu aylarla öyle bütünleşmeli ki onların insan ruhuna neler söylediğini duyup hissedebilsin.
📌Bu açıdan, sathilikten kurtulamayan, laubaliliğe açık duran,böyle bir ganimet mevsiminde kendini yenileme gibi bir gayret içinde olmayan, hâl ve hareketlerinde ciddiyeti yakalayamayan insanların bu aylardan istifade etmeleri çok zordur.

⚠️DİNİN RUHUNA UYGUN PROGRAMLAR⚠️

📌Öte taraftan meselenin toplumdaki genel kabule bakan yönü de vardır.Vâkıa bu mübarek ayların ifade ettiği gerçek derinlik ve enginliğin duyulup hissedilmesi kalb ve ruh ufku itibarıyla derin insanlara mahsus bir mazhariyettir.
📌Fakat şu anda Müslümanların belli ölçüde bu ayların kıymet ve bereketini takdir ettiği, camilere yöneldiği ve Cenâb-ı Hakk’a teveccüh ettiği de bir gerçektir. İŞTE bu durum önemli bir vesile olarak değerlendirilip bu bereketli zaman dilimlerinde farklı program ve aktivitelerle insanların ruhuna belli mesajlar üflenebilir. AYNI ŞEKİLDE üç ayların içinde yer alan Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinde de dinin ruhuna sadık kalınarak çağımızın insanına hitap edecek daha hususi programlar tertip edilebilir.
📌Böylece bu KUTLU GECELERİ, insanları Allah’a yaklaştırma ve dinin hakikatini gönüllere duyurma adına değerlendirmiş oluruz.
Camiye gelen insanların gönüllerine bu istikamette bazı hakikatler duyurulabileceği gibi,farklı meclislerde bir araya gelişler de MÜZAKERE ve SOHBETLERLE değerlendirilebilir.
📌Böylece bu ayların kendileri için bir şey ifade ettiğine inanan insanların teveccüh ve beklentileri de doğru değerlendirilmiş olur.
Yeri gelmişken bu tür programlarla alâkalı önemli gördüğüm bir hususa dikkatlerinizi çekmek istiyorum:
BİZİM, farklı vesileleri değerlendirerek yapacağımız bütün faaliyetlerdeki gayemiz, insanları düşünce ve his dünyaları itibarıyla bir adım daha Allah’a YAKLAŞTIRMAK OLMALIDIR.
ŞAYET MEŞGUL OLDUĞUMUZ PROGRAM ve AKTİVİTELER bizi bizliğimize götürmüyor ve kendimizi bulma istikametinde bize rehberlik etmiyorsa BOŞ ŞEYLERLE UĞRAŞIYORUZ demektir.Evet, DÜZENLEDİĞİMİZ PROGRAMLARDA Rabbimize ait bir kısım hakikatleri seslendiremiyor,İNSANLARI biraz daha Efendiler Efendisi’ne (sallallâhu aleyhi ve sellem) yaklaştıramıyor da sırf insanların HEVA ve HEVESLERİNE hitap eden programlar düzenliyor ve NETİCEDE onlara sadece “Hoş dakikalar geçirdik.” dedirtiyorsak, ZAMAN İSRAFINA, belki de GÜNAHA GİRİYORUZ demektir.
ZİRA Allah’a (celle celâluhu) götürmeyen ve Efendimiz’e ulaştırmayan her yol bir aldanmışlıktır. ZATEN insanları eğlendirme,şölen ve karnavallar düzenleme de bize ait bir iş ve vazife değildir.

AYRICA BİLİNMESİ GEREKİR Kİ günümüzde genel durumları itibarıyla insanların eğlenceye açık bir hayat tarzı vardır.
📌DOLAYISIYLA onların bu mevzuda gösterecekleri alâka sizi aldatabilir.Öyle ki ONLARIN MEMNUNİYETİNE BAKARAK iyi bir iş yaptığınızı zannedersiniz.OYSAKİ ÖNEMLİ OLAN onların alâkasından ziyade yapılan işin KUR’ÂN ve SÜNNET’in KISTASLARINA GÖRE DOĞRU OLUP OLMADIĞIDIR.➡️Bu itibarla ortaya konulan faaliyete alâka gösterilmese ve katılım az olsa bile, siz her zaman doğrunun peşinde koşmalısınız.
DİĞER BİR İFADEYLE mühim olan,
▶️insanların takdir ve alkışı değil,
▶️yapmış olduğunuz programın kalbî ve ruhî hayatımız adına bir mânâ ifade etmesidir.

BU İTİBARLADIR ki göklerin nura gark olduğu, zeminin semavî sofralarla bezendiği böyle bereketli bir zaman diliminde biz, insanları kalbî ve ruhî hayatları itibarıyla hep derinleşmeye yönlendirmeli ve yapacağımız her işi mutlaka yüksek hedeflere, engin mülâhazalara bağlamalıyız.
📌 ÖYLE Kİ MUHATAP OLDUĞUMUZ İNSANLARIN gönüllerine HER SEFERİNDE
YENİ bir mânâ,
YENİ bir ruh aşılamalı ve onlara, mâneviyat adına doymazlığa doğru yelken açtırmalıyız.
🔷️🔷️BUNU GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN
İSTER eskiden beri bilinen ilâhiler, naatlar, münacatlar okunsun,
İSTER yeni beste ve güftelerle bu mânâlar ifade edilsin,BİZ MUTLAKA HER FAALİYETİMİZLE insanlarda ebed arzusunu tetiklemeli,gönüllerde sonsuz saadeti kazanma iştiyakını ve kaybetme endişesini harekete geçirmeli ve NETİCE İTİBARIYLA MUHATAP OLDUĞUMUZ İNSANLARI dinin ruhuna uyarmaya çalışmalıyız.

Hâsılı,camiler,cemaatler,cumalar,Recepler,Şabanlar,Ramazanlar,Regâibler,Miraçlar,Beratlar ve Kadirler mutlaka insanları Cenâb-ı Hakk’a yönlendirmeye vesile yapılmalı ve her ânı sonsuzluğu peylemeye açık bu kutlu zaman dilimlerinde tertip edilen bütün aktiviteler yüce ve yüksek gayeleri gerçekleştirmeye matuf olmalıdır.

Etiketler: üç aylar recep şaban ramazan regaib beraat miraç destan umre turizm bayram ibadet fazilet dua namaz